Taloushallinto on muutakin kuin kirjanpitoa

Yrittäjä. Tiesitkö, että taloushallinto on muutakin kuin kirjanpitoa? 

Kirjanpito. Tämä väärin ymmärretty sekä monen yrittäjän kokema painajainen, on OSA isompaa kokonaisuutta: taloushallintoa. Tänä päivänä kirjanpito ulkoistetaan useimmiten ulkopuoliselle kumppanille, tuttavallisemmin tilitoimistolle, mikä on usein liiketoiminnan kannalta järkevää. 

Tilitoimistossa kirjanpitäjä laatii yrityksesi kirjanpidon toimittamistasi kirjanpidon tositteista. Kun kuukauden kirjanpito on laadittu kirjanpitäjäsi toimesta, sinulle kilahtaa sähköpostiin kyseisen kuukauden tuloslaskelma ja kuukauden päättävä tase. Voit saada käsiisi nämä raportit, jopa kaksi kuukautta kohdekuukauden jälkeen. 

Mikä tässä on ongelmana? 

Kerron sinulle esimerkin: yrityksesi valmistaa soutuveneitä. Huhtikuussa luottotavarantoimittajasi ilmoittaa sinulle, että puun hinta on noussut kevään aikana 25 %, mikä tarkoittaa sinulle korkeampia materiaalikustannuksia huhtikuun alusta lähtien. 

Jatkat liiketoimintaasi miettimättä, miten tämä vaikuttaa liiketoimintasi kannattavuuteen. Kesäkuussa ennen kesälomaasi tarkastelet taas kirjanpitäjäsi lähettämiä huhtikuun raportteja, jotka kertovat sinulle, että huhtikuussa viivan alle jäävä euromäärä on muuttunut miinusmerkkiseksi. Puun hinta on jatkanut nousuaan myös toukokuussa ja kesäkuussa. 

Mitä tämä tarkoittaa liiketoiminnallesi? 

Tappioiden jatkumista myös touko- ja kesäkuun osalta, koska asioihin ei ole reagoitu esim. muuttamalla omia jälleenmyyntihintoja tai miettimällä vaihtoehtoisia tavarantoimittajia. 

Yrityksesi kannattavuuden ja taloudellisen aseman seurantaan tarvitset päätöksentekoa tukevaa talousohjausta, kun haluat reagoida yrityksesi taloudelliseen tilanteeseen vaikuttaviin muutoksiin ajoissa. 

Markus Pakarinen, Finanstein Oy

Palvelut

Yritystalouden viisastenkivi

Pienteollisuusyrityksen toimitusjohtaja.

Minulla on jahtaamasi viisastenkivi, jonka avulla pystyt keskittymään paremmin yrityksesi kehittämiseen.

Ja mikä tärkeintä, saat nauttia levollisista yöunista pelkäämättä, että fokuksesi katoaisi päivittäisestä tekemisestäsi.

Jos haluat kuulla lisää tästä viisastenkivestä,

Tutustu Yritystalouden viisastenkiveen täältä.